top of page
Blog: Blog2
Search

Importanța emoțiilor

  • Writer:  Diana-Andreea Dincă
    Diana-Andreea Dincă
  • Jun 8, 2020
  • 3 min read

Antonio Damasio a demonstrat că emoțiile sunt centrale pentru procesul de reglare a aproape tuturor ființelor.


Înțelegerea esențială a lui Damasio este aceea că, sentimentele sunt „experiențe mentale ale stărilor corpului”, care apar pe măsură ce creierul interpretează emoțiile, stări fizice rezultate din răspunsurile corpului la stimuli externi. El a sugerat că, conștiința, fie „conștiința de bază” a animalelor sau concepția de sine a oamenilor, care necesită o memorie autobiografică, rezultă din emoții și sentimente. Perspectiva sa, care datează de la începutul anilor 1990, a rezultat din studiul clinic asupra leziunilor cerebrale la pacienții incapabili să ia decizii bune, deoarece emoțiile lor erau afectate. El consideră că, cercetarea neurobiologică are un scop distinct filosofic: „Vocea savantului nu trebuie să fie simpla înregistrare a vieții așa cum este”, a scris el într-o carte despre Descartes. „Dacă ne dorim, cunoașterea mai profundă a creierului și a minții ne va ajuta la atingerea fericirii.”


Video - De ce contează să-ți identifici și să-ți accepti emoțiile


Dr. Les Greenberg, inițiatorul terapiei focalizate pe emoție, sugerează că „e necesar să trăim în armonie cu sentimentele noastre, nu să încercăm să le controlăm”. O mare parte din acea armonie provine din înțelegerea reacțiilor noastre emoționale și din distingerea între emoțiile noastre primare si cele secundare, precum și între emoțiile adaptative sau neadaptative.


Emoțiile primare constituie prima noastră reacție emoțională. Sunt adesea urmate de o emoție secundară de apărare. Uneori, suntem conștienți doar de emoția secundară: furia care ne împiedică să ne simțim răniți, jena care ne acoperă tristețea sau anxietatea care maschează o frică mai profundă. De exemplu, dacă partenerul nostru nu se manifestă cum avem nevoie sau ne dezamăgește, s-ar putea să ne simțim nedreptățiți și să ne enervăm. S-ar putea să izbucnim în următoarea noastră interacțiune. Cu toate acestea, dacă suntem atenți și încercăm să identificăm emoția noastră primară, este posibil să recunoaștem că ne-am simțit vulnerabili, răniți, nedoriți sau rușinați. Aceste sentimente primare ne oferă o privire mai în profunzime asupra nevoilor noastre. Atunci când ne permitem să ne conectăm cu ele, îi putem comunica partenerului nostru și avem mai multe șanse de a genera o reacție diferită, deoarece îl ajutăm să ne înțeleagă.


Potrivit lui Dr. Greenberg, putem identifica gândurile care generează reacțiile noastre emoționale inadaptive. S-ar putea să experimentăm o „voce interioară critică”, un comentariu intern negativ, un antrenor interior distructiv care devine mai vocal atunci când ne simțim declanșați emoțional. Dacă ne simțim blocați într-un anumită emoție, abordarea acesteia cu dragoste și bunătate ne poate ajuta să o reducem. Adesea, furia maschează alte emoții precum durerea sau tristețea. Prin urmare, este important să recunoaștem toate emoțiile pe măsură ce le experimentăm.

Calitatea (pozitivă sau negativă) și intensitatea (ridicată sau mică) a emoției indică prezența unui eveniment sau a unei situații care poate avea un impact - pozitiv sau negativ, puternic sau slab - asupra integrității sau bunăstării noastre. Natura emoției (bucurie, frică, tristețe, furie etc.) oferă indicii cu privire la acțiunea sau ajustarea necesară pentru a recâștiga sau proteja integritatea sau bunăstarea noastră. Astfel, deși unele emoții pot fi considerate „pozitive”, deoarece sunt percepute ca fiind plăcute, iar altele pot fi considerate „negative”, deoarece sunt neplăcute, toate emoțiile sunt utile.


Bebelușii, copiii mici și copiii mai mari necesită ca adulții să-i învețe nu doar abilități practice, ci și despre emoții. Dacă ai crescut într-o familie în care părinții tăi au reușit să te liniștească și să te ajute să-ți identifici răspunsurile emoționale, există șanse mai mari ca adult să ai sentimentul că ești iubit și acceptat așa cum esti. Cu toate acestea, dacă ai avut părinți anxioși, absenți sau autoritari, poate fi dificil să-ți poți recunoaște emoțiile și s-ar putea să te sperii de emoțiile tale mai puternice. Chiar dacă nu ai învățat despre emoții în primii ani, nu este niciodată prea târziu să începi.



Fii atent la sentimentele tale - exercițiu de mindfulness:


Să fii atent și să-ți înțelegi emoțiile este esențial pentru grija ta de sine și pentru a dezvolta auto-compasiunea. Dacă tendința naturală este să te blochezi sau să-ți ascunzi sentimentele, poate fi înfricoșător să începi să le conștientizezi. Este important să vă tratați cu blândețe. Când începeți, alegeți un moment în care nu veți fi deranjat. Petreceți 1-5 minute doar observându-vă stările emoționale și fizice. Închideți ochii dacă vă simțiți confortabil. Apoi, începeți prin a deveni conștienți de emoții, fără a le judeca pe măsură ce apar. Observați cum se simte corpul dvs. și încercați să denumiți diferitele senzații. Emoțiile sunt ca valurile: vin și pleacă, înalte sau joase. Așa că, în viitor, încercați să priviți emoțiile ca fiind valuri și așteptați-vă ca, la un moment dat, să scadă.


Video - Cum să-ți procesezi emoțiile


Video - Exercițiu de auto-compasiune


Comments


bottom of page