Cum să stabilim limite sănătoase în relații
- Diana-Andreea Dincă
- May 10, 2020
- 5 min read
Updated: May 11, 2020

Stabilirea limitelor este o parte importantă a stabilirii identității și un aspect crucial al igienei mentale. Limitele pot fi fizice sau emoționale și pot varia de la relaxare la rigiditate, granițele sănătoase adesea fiind undeva la mijloc.
Să învățăm să manifestăm compasiune și bunătate față de noi înșine este crucial în stabilirea unor limite sănătoase.
Consecințele lipsei unor limite sănătoase includ adesea „stresul, presiuni financiare, timp pierdut și probleme în relații, care pot provoca stres mental”. Stabilirea unor limite sănătoase poate avea multe beneficii, inclusiv în luarea deciziilor în funcție de ceea ce este prioritar pentru sine, dar fără a afecta pe ceilalți. Această autonomie este o parte importantă a grijei de sine. În contextul recuperării în urma abuzului de substanțe, grija de sine poate include „ îngrijirea sănătății fizice, păstrarea spiritualității, o alimentație sănătoasă, exerciții fizice, educarea continuă, stabilirea limitelor, auto-monitorizarea, controlul de sine și abordarea plină de compasiune a emoțiilor distructive ”(Raynor et al., 2017).
Cum arată limitele sănătoase? Tipul de limite depind mult de context. De exemplu, limite sănătoase în relația de cuplu vor diferi de limite sănătoase în relația de muncă, cu un șef sau un coleg. În relația profesor - elev, un profesor ar putea stabili limite sănătoase, alegând să își țină viața personală separată de viața profesională. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale trebuie, de asemenea, să practice grija de sine și să stabilească limite sănătoase cu clienții lor - nu sunt imuni la stres și la tulburările de sănătate mintală și ar putea fi și mai vulnerabili la aceste probleme decât populația generală (Barnett et al. 2007). O modalitate prin care terapeuții pot stabili limite sănătoase este prin a nu se conecta cu clienții lor pe social media (și a le menționa această regulă), astfel încât să nu amestece responsabilitățile profesionale cu viața personală.
Un alt cadru în care limitele sănătoase sunt cruciale este relația de cuplu. De exemplu, cineva poate cere partenerului o noapte săptămânal singur(ă), spre deosebire de a se vedea zilnic. Un alt exemplu ar fi o mamă care îi cere partenerului să își asume mai multă responsabilitate cu copilul (cum ar fi să îi facă baie, să meargă în parc cu copilul), astfel încât să poată avea mai mult timp pentru ea însăși (Barkin & Wisner, 2013 ). În loc să încurajeze resentimentele, se poate încerca în schimb stabilirea și comunicarea limitelor.
În cele din urmă, granițele pot fi importante în relația părinte-copil. De exemplu, părinții ar putea cere copilului să nu intre niciodată în dormitorul lor fără să bată mai întâi la ușă, pentru a păstra o anumită intimitate. Copiii ar putea cere părinților să nu le citească niciodată jurnalele, astfel încât să poată păstra o anumită confidențialitate. Părinții pot alege respectarea limitelor propuse de un copil (ar putea respinge unele limite din motive de siguranță), dar este important să se știe clar care sunt limitele pe care intenționează să le respecte pentru a consolida încrederea copiilor.
Cum să setați limite personale și emoționale
Prima etapă este examinarea limitelor care există deja (sau care lipsesc) în viața voastră. De exemplu, o femeie ar putea decide că are limite sănătoase în relația de cuplu, dar nu și în sarcina prieteniei și în cea profesională. Este nevoie să învățăm să spunem „ nu ”simplu, dar ferm la ceva ce nu vrem să facem, fără a oferi explicații unde nu este nevoie.
Puneți accentul pe nevoia personală. În loc să spuneți ceva de genul: „Trebuie să încetezi să mă mai deranjezi după muncă”, poți spune: „Am nevoie de ceva timp pentru mine când mă întorc de la serviciu”. Un alt lucru important de reținut este: „E imposibil să stabiliți limite fără să setați consecințe”. Aceasta înseamnă că, atunci când stabiliți limite, este important să explicați în mod explicit de ce sunt importante pentru voi. Un alt lucru important pentru stabilirea limitelor este ca mai întâi să vă dați seama ce doriți să se întâmple diferit în relație, să setați limite bazate pe dorințele respective, apoi să fiți clar în a comunica aceste limite.
Limite în relația de cuplu

Când o persoană se află sub controlul unei alte persoane, iubirea nu poate crește profund și deplin, întrucât nu există libertate” (Cloud & Townsend, 2002). Cu alte cuvinte, limitele sănătoase pot fi diferența dintre o relație sănătoasă, fericită și o relație toxică, disfuncțională. Lipsa limtielor poate conduce la o relație nesănătoasă, deoarece un partener poate simți că nu mai are intimitate. Cu toate acestea, prea multe limite pot fi, de asemenea, o problemă, cum ar fi în cazul persoanelor care refuză să petreacă timp cu prietenii și familia partenerului. Este important să ne înțelegem și să ne respectăm reciproc limitele într-un parteneriat pe termen lung, la fel cum este important să respectăm limitele persoanelor pe care nu le cunoaștem foarte bine. O modalitate bună de a evita încălcarea limitelor cuiva (și de a evita încălcarea limitelor proprii) este de a purta conversații sincere despre limite cu acei oameni.
Este important să ne dăm timp personal și să-i acordăm și partenerului timp să declare „Te iubesc”, iar dacă asta nu se întâmplă și ne crează frustrări, să îi comunicăm partenerului și să luăm în vedere faptul că este posibil ca modul în care el/ea își declară iubirea să nu fie declarativ, ci mai degrabă prin gesturi/acțiuni concrete. Oricât de frumos se simte să petreceți mult timp cu partenerul, nu uitați că este important să vă acordați și timp personal sau timp cu prietenii/ familia, fără a fi nevoie să obțineți permisiunea. Ar trebui să poți să-i spui partenerului când trebuie să faci activități fără el/ea, în loc să te simți constrâns de puținul timp singur pe care îl ai.
Limitele sănătoase reflectă respect față de sine și față de celălalt și conferă sentimentul de siguranță și previne co-dependența și senzația de sufocare în relația de cuplu.

Este necesar să-ți asumi un angajament față de tine însuți, prin care să îți pui propria identitate, nevoile, sentimentele și obiectivele pe primul loc. Ar putea fi util să nu-ți mai asumi responsabilitatea pentru ceilalți, să-i salvezi, să consideri că au nevoie de tine sau să te schimbi pentru a fi plăcut sau în funcție de aprobarea celorlalți.
Câteva idei de plecare pentru stabilirea unor limite sănătoase în relațiile personale
- Spune nu - pentru sarcini pe care nu dorești să le faci sau nu ai timp de alocat
- Spune da - pentru a ajuta atunci când poți
- Cere ajutor
- Delegă sarcini
- Cere spațiu privat - cu toții avem nevoie de timpul nostru
- Comunică dacă te simți inconfortabil cu privire la modul în care cineva te tratează
- Onorează ceea ce este important pentru tine alegând să te pui pe primul loc
- Renunță la vinovăție și la sentimentul de responsabilitate pentru ceilalți
Comments