Despre personalitate
- Diana-Andreea Dincă
- Feb 9, 2020
- 3 min read
Personalitatea reprezinta cea mai inalta sinteza sufleteasca. Misiunea personalitatii este ca prin ea sa se contribuie la realizarea umanitatii - Dimitrie Gusti
Personalitatea – un concept atat de complex. Cu totii cred ca v-ati intrebat la un moment dat, ce inseamna sa ai personalitate? Sau ati auzit persoane care au spus: “Omul asta nu are personalitate proprie. ” Iti spun, dragul meu/draga mea, ca acest lucru nu este posibil!
Personalitatea este OMUL in esenta lui, precum un glob frumos si stralucitor, al carui interior este plin de emotii, idei si ganduri.

Din personalitate deriva si caracterul, caracter ce poate fi schimbator precum frunza in bataia vantului. Iar caracterul este cel care naste actiuni, conform unor valori esentiale ale mintii si sufletului.
Glass and Myers (2001) au descris modul în care psihologia individuală a lui Alfred Adler oferă o conceptualizare holistică a personalității. Adler a crezut că toate comportamentele sunt direcționate spre un scop și că oamenii aleg comportamentul pe baza scopurilor lor individuale (Dreikurs, Grunwald și Pepper, 1998). Scopurile reflectă logica lor privată, care este influențată de modul în care experimentează viața și de interpretarea pe care o dau vieții. Dezvoltarea logicii private este în plină desfășurare de pe la vârsta de opt ani. Logica privată influențează stilul de viață și convingerile individuale, care continuă să afecteze opiniile despre sine și obiectivele pe care își bazează comportamentul.
Psihologic vorbind, este greu sa definesti personalitatea, asa cum este aproape imposibil sa definesti si omul, ca individ. Dar cum nimic nu este imposibil, o sa va prezentam principalele caracteristici ale personalitatii, printr-o abordare holistica, integratoare, si cat mai pe intelesul tuturor.
1. Personalitatea confera UNICITATE fiecarui individ, apeland la latura individualista a persoanei. Tu, ca si persoana unica, ai propriile caracteristici care te fac sa actionezi intr-un anumit mod, diferit de ceilalti. La fel cum fiecare experienta, traita de doua persoane, va fi perceputa in mod distinct de fiecare dintre ele, in functie de filtrul sau de gandire si de propriile valori, care alcatuiesc personalitatea.

De exemplu, o mama care va naste gemeni, desi va oferi practic aceeasi educatie sau isi va trata copiii in mod egal, fara a face diferente, va observa poate cum unul dintre ei va fi extrovert si foarte deschis catre socializare, iar celalalt va fi mai interiorizat, insa cu aptitudini artistice exceptionale. De ce? Pentru ca, in ciuda aparentei fizice, acei gemeni au personalitatea lor UNICA.
2. Desi te nasti cu un anumit tip de personalitate, aceasta poate fi modificata de-a lungul vietii, prin influenta factorilor sociali, externi; a mediului in care traiesti sau prin auto-cunoastere.
De exemplu, o persoana cu un temperament coleric, definit de impulsivitate, tendinte de enervare rapida si de nerabdare, isi poate antrena echilibrul si capacitatea de rabdare; poate invata sa isi mentina controlul in situatii tensionate. La fel cum si o persoana interiorizata si antisociala, poate invata sa se adapteze lumii si sa socializezr mai usor, sa capete mai multa incredere in vocea interioara.
3. Personalitatea este fundamentata pe baza comportamentelor si a aptitudinilor proprii. Adica, TU esti ceea ce ESTI, si ESTI ceea ce FACI!
Conteaza actiunile pe care alegi sa le faci in situatii de criza si, uneori, cel mai mic gest poate exprima foarte multe la adresa ta. Cuvintele conteaza in mai mica masura decat actiunile, in anumite cazuri. Cunosti acea vorba, probabil: „Uneori, si tacerea este un raspuns!”
4. In functie de tipul de personalitate, in situatii de criza, manifesti anumite ganduri, care genereaza emotii, fie pozitive, fie distructive. De exemplu, atunci cand te confrunti cu o disputa la locul de munca, daca personalitatea ta este pozitiva, bazata pe extraversiune si optimism, este probabil sa abordezi situatia cu mintea deschisa si sa gandesti in termeni de solutii. Pe de alta parte, daca esti intravert si cu tendinte de culpabilizare, usoara depresie sau neincredere in sine, s-ar putea sa fii coplesit si sa nu stii cum sa faci fata emotiilor distructive.
5. Personalitatea poate fi formata si dezvoltata de-a lungul vietii prin autocunoastere!
Autocunoasterea se realizeaza prin constientizarea a cine esti tu in interior, constientizarea propriei valori, a calitatilor si a defectelor tale. Inseamna explorarea Sinelui tau individual, autentic, si revelarea esentei lui unice. Iar atunci cand stii cine esti, dincolo de mastile si rolurile pe care le joci in societate, iti poti exploata si aduce personalitatea la potentialul ei adevarat.
Sunt foarte multe de spus despre personalitate, si nu mi-ar ajunge o viata sa cunosc cu adevarat subiectul asta, dar lucrul esential este ca personalitatea este, de fapt, omul in cea mai pura forma, si anume sufletul lui! Iar scopul sufletului este acela de a contribui umanitatii.
Comments