top of page
Blog: Blog2
Search

Despre schimbare și cum ne adaptăm ei

  • Writer:  Diana-Andreea Dincă
    Diana-Andreea Dincă
  • Jun 18, 2020
  • 4 min read
Creşterea înseamnă schimbare, iar schimbarea implică riscuri, trecerea de la cunoscut la necunoscut. – George Shinn

Schimbarea este o constantă inevitabilă în viața noastră. Adesea, cele mai dificile schimbări de înțeles și de ajustat sunt cele care apar pe neașteptate și care nu se află sub controlul nostru - o recesiune, o pandemie globală sau un dezastru major, de exemplu. Schimbările de această magnitudine pot fi dificil de rezolvat, dar cel mai adesea contează reacția și atitudinea nostră în fața schimbării, la fel ca și capacitatea de a ne adapta.


Schimbarea poate fi dificilă deoarece ne poate forța să ne restructurăm modul în care vedem viața, modul în care lucrăm, calitatea relațiilor noastre și chiar siguranța fizică sau sentimentul de identitate. De obicei, reacționăm la schimbări în patru etape:


1. Șoc și dezorientare.

2. Furie și alte răspunsuri emoționale,în funcție de propria logică privată.

3. Adaptarea la „noul normal”.

4. Acceptarea și avansarea în viață, cu noile strategii dezvoltate

Dar progresul nostru prin aceste etape este rar simplu sau liniar. Putem rămâne blocați într-o etapă sau să avansăm rapid, dar apoi să regresăm. Și deseori nu există o mișcare clară și decisivă de la o etapă la alta. Șocul se poate transforma în furie, de exemplu, fără o pauză evidentă între cele două etape.



Din fericire, există modalități de adaptare la schimbare și chiar de a găsi situații profitabile în ea.


  • Recunoaște că lucrurile se schimbă

Uneori suntem atât de prinși în lupta împotriva schimbării, încât uităm că este inevitabilă. Negarea este o forță puternică și ne protejează în multe feluri. Cu toate acestea, putem să acceptăm repetând des: „Lucrurile se schimbă și este în regulă”


  • Renunță la control

Renunță la nevoia de a controla întreg cursul vieții tale, în special în perioadele de schimbări majore în viață. Dacă încerci să controlezi furtuna, făcând tot posibilul să o „calmezi”, este posibil să îți faci rău! De aceea, cel mai bun lucru pe care îl poți face în perioadele de „dezastre naturale”, în perioadele de schimbări majore ale vieții, este să nu încerci să controlezi forțele naturii, ci mai degrabă să permiți ca totul să se manifeste așa cum trebuie să se manifeste.


„Oamenii le este greu să dea drumul la suferință. Din frica de necunoscut, ei preferă suferința care este familiară. ” ~ Thich Nhat Hanh


  • Găsiți umorul în situația în schimbare. Încercarea de a găsi un moment amuzant în timpul unei situații neplăcute poate fi o modalitate fantastică de a crea spațiul necesar pentru a vedea o problemă îngrozitoare dintr-o perspectivă nouă și ne poate ajuta să ne simțim mai optimiști.

Cercetătorul pionier în problematica umorului, Rod A. Martin, care a studiat efectele diferitelor stiluri de umor, a descoperit că un tip de umor ingenios sau „umorul afiliat” poate lumina starea de spirit și îmbunătăți interacțiunea socială. Doar asigurați-vă că este incluziv și respectuos. O regulă bună este că suferințele celorlalți nu este un motiv de umor, dar propriile impasuri în viață pot fi tratate ușor umoristic în anumite momente, cu scopul de a lua o parte din greutatea problemei. Încearcă să încorporezi mai mult amuzament și distracție în viața ta. Râsul crește dopamina, serotonina și endorfinele - și asta te face să te simți bine (Yim, 2016). Râsul scade, de asemenea, cortizolul - un hormon care produce stres (Yim, 2016.)


  • Păstrați, cât se poate de mult, o rutină. Cu cât se întâmplă mai multe schimbări, cu atât este mai important să vă respectați rutina obișnuită - pe cât posibil. A păstra unele lucruri la fel, cum ar fi plimbatul câinelui în fiecare dimineață la 8 dimineața, ne oferă o ancoră. O ancoră este un reminder că unele lucruri sunt în continuare aceleași și oferă creierului un pic de relaxare. Uneori, când trecem prin multe schimbări, poate ajută să ținem o agendă cu activități și să o updatăm pe măsură ce lucrurile se schimbă.


  • Caută sprijin. Nimeni nu trece prin viață singur. Este în regulă să ceri ajutor; acesta este un semn că te cunoști suficient de bine ca să-ți dai seama că ai nevoie de ajutor. Gândește-te la prietenii de încredere sau la membrii familiei tale. Este posibil ca aceștia să te ajute cu plăcere dacă ai nevoie pentru a-ți supraveghea copiii în timp ce îndeplinești anumite sarcinii sau dacă ai nevoie de timp de reflecție. Este posibil ca un vecin care ți-a cerut ajutor în trecut să fie dispus acum să t ajute la rândul lui.




  • Oferă-ți pauze mici din când în când. Într-un moment de schimbare, s-ar putea să te simți în afara controlului de sine. S-ar putea să simți că nu trăiești la nivelul așteptărilor tale. Amintițește-ți că ai voie să faci mai puțin. Oamenii fac greșeli - este unul dintre lucrurile care ne definesc ca ființe umane. Învață din greșelile care contează cu adevărat. Gândește-te astfel: Nu există greșeli, ci doar povești înțelepte pentru mai târziu.








  • Adoptă o atitudine de recunoștință. Găsește beneficiul în schimbare. Există întotdeauna un beneficiu și o oportunitate. În fiecare zi, notează trei lucruri, mari sau mici, de care ești recunoscător.


  • Alege-ți gândurile și atitudinile cu privire la schimbare. Gândurile negative îți blochează creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Gândurile pozitive construiesc punți către posibilități și oportunități. Păstrează o evidență a alegerilor pe care le faci în ceea ce privește gândurile și atitudinile tale.


  • Învață să te relaxezi (mai mult). Respirația profundă funcționează pentru multe persoane. Exercitiile fizice ne ajută pe cei mai multi dintre noi să ne relaxăm. Alege modalitatea care funcționează cel mai bine pentru tine.


  • Stabilește obiective inteligente, astfel încât să poți ghida în mod conștient schimbarea. Setarea inteligentă a obiectivelor te ajută să decizi cum să faci schimbarea și să îți recunoști succesele.



How to Deal with Change - sursa Youtube


 
 
 

コメント


bottom of page