top of page
Blog: Blog2
Search

Încurajarea în creșterea unor copii fericiți

  • Writer:  Diana-Andreea Dincă
    Diana-Andreea Dincă
  • May 11, 2020
  • 3 min read

Rudolf Dreikurs spunea: „Un copil are nevoie de încurajare, așa cum o plantă are nevoie de apă.” Cu alte cuvinte, încurajarea este esențială, astfel ar fi bine ca părinții să știe ce înseamnă încurajarea și cum să o aplice. Să începem cu diferența dintre laudă și încurajare.

Cum știm când este vorba de laudă sau încurajare? Carol Dweck, profesor la Universitatea Columbia, a dovedit ce a afirmat Adler cu ani în urmă, și anume că lauda nu este bună pentru copii, deoarece poate împiedica asumarea responsabilității și a riscului. Copiii care au fost lăudați că sunt deștepți atunci când au îndeplinit o sarcină au ales sarcini mai ușoare în viitor. Nu doreau să riște să greșească. Pe de altă parte, copiii care au fost „încurajați” pentru eforturile lor erau dispuși să aleagă sarcini mai dificile atunci când au avut de ales.


După cum spunea Dreikurs, „Încurajează fapta [sau efortul], nu persoana.” Cu alte cuvinte, în loc de „Ai un 10, sunt atât de mândru de tine”, încearcă, „Felicitări! Ai muncit din greu. Meriți 10." O diferență subtilă, dar va schimba percepția copilului tău. Diferențele dintre încurajare și laudă pot fi greu de înțeles pentru cei care cred în laude și au văzut rezultate imediate. Cu toate acestea, să ne gândim la efectele pe termen lung. Lauda nu este încurajatoare, deoarece îi învață pe copii să devină „obsedați de validare”. Învață să depindă de ceilalți pentru a-și evalua valoarea. În schimb, încurajarea duce la reflecție și autoevaluare. Acum să revenim la faptul că, copiilor le plac laudele. Lauda este asemănătoare cu a dărui bomboane. Puțin poate fi satisfăcător, prea mult poate provoca probleme. Conștientizarea este cheia. Observă dacă copiii tăi devin dependenți de laudă.



Poate vă va ajuta să păstrați în minte următoarele întrebări atunci când vă întrebați dacă declarațiile pe care le faceți copiilor sunt laude sau încurajări: Mă inspiră autoevaluarea sau sunt dependent de evaluarea celorlalți? Sunt respectuos sau autoritar? Văd punctul de vedere al copilului sau îmi pasă numai de punctul meu de vedere? Aș spune asta unui prieten? Cum să încurajezi Încurajarea ajută copiii să-și dezvolte curajul - curajul să crească și să se dezvolte în oameni sănătoși mental, care se simt capabili,adulți rezilienți care știu să se bucure de viață, știu cm să fie fericiți, contribuind ca membrii ai societății și, după cum a spus Dreikurs, „care au curajul să fie imperfecți; " Este important ca, copiii noștri să se simtă liberi să facă greșeli și să înveți din propriile greșeli.


Instrumente de disciplină pozitivă pentru a încuraja copiii: - Întâlniri de familie în care copiii învață să ofere și să primească complimente și învață să facă brainstorming pentru a găsi soluții la probleme. -Poți invita copiii să gândească prin întrebări, în loc să le spui ce să gândească - și să le oferi un sentiment de alegere, cu scopul de a-și folosi puterea personală pentru responsabilitate socială. - Le poți crea oportunități să învețe și să greșească -Îți poți arăta încrederea în copii, pentru a putea dezvolta credința în ei înșiși. - Poți petrece timp pentru a te asigura că se simt conectați

Utilizarea cu succes a încurajării necesită o atitudine plină de respect față de copil, interes pentru punctul de vedere al copilului și dorința de a oferi oportunități pentru a dezvolta abilități de viață care să conducă la independență și la încredere în sine.

 
 
 

Comments


bottom of page